Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Π. Χατζηστεφάνου . Αυτός, που δεν μασάει τα λόγια του.

Πριν λίγες μέρες δέχτηκε το αίτημα φιλίας μου στο facebook ο Παναγιώτης Χατζηστεφάνου. Να ακόμα ένας σοβαρός θετικός λόγος που δεν σβήνω αυτήν την αρρώστια. Σε φέρνει σε επαφή με πρόσωπα, απόψεις και καταστάσεις σε χρόνο dt . Και οι απόψεις του Παναγιώτη πρέπει να ακούγονται ,σαν αντίλογος , στους νοητικά και πνευματικά ανάπηρους που μονοπωλούν καθημερινά κάθε μορφή δημοσίου διαλόγου. Ορίστε ένα μικρό αλλά πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα της γραφής του :

4/9/2013
"Κωλλάδα, μια σκωληκοειδής υπόφυση των κάτω Βλακανίων στην οποία θεωρείται δόκιμο και δεοντολογικό να περιστρέφεται ο δημόσιος διάλογος γύρω από ζητήματα και δηλώσεις που προκύπτουν ως μπόχα από ανεκδίηγητους λούμπεν βόθρους και τις κουράδες που ξεχειλίζουν αυτούς. Κωλλάδα, μια χώρα όπου φαινόμενα σαν το Πασόκ αντί να εισπράττουν μόνο μπάτσους, κλότσους και ροχάλες θεωρούνται άξια διαλεκτικής. Κωλλάδα, μια χώρα θανάσιμα εθισμένη στην σαπίλα που εκκρίνει από κάθε πόρο του απέθαντου κουφαριού της.

 Μην το περιορίζουμε στο Πασόκ, καθολική είναι η σήψη, ο καρκίνος έχει φτάσει μέχρι τον μυελό. Κάθονται και ανοίγουν συζητήσεις με άτομα σαν τον Γεωργιάδη - τι άλλο περιμένεις να δεις για να καταλάβεις ότι είναι κρετίνοι άξιοι μόνο για αφανισμό?

 Σαν να περπατάς στον δρόμο, να βλέπεις έναν ψυχοπαθή να τρώεει σκατά σκύλων και να δηλώνει υπουργός επειδή του το είπε η μαμά του και εσύ να συζητάς μαζί του, με πάσα σοβαρότητα, για το ποιό πρόγραμμα θα ακολουθήσει για την δημόσια υγεία. "
                                    
Για άλλους εμετικός ,εμμονικός ,παράλογος ή ημιπαράφρων . Οποιοσδήποτε με την ελάχιστη αντίληψη και άδειες τσέπες από κομματικές ευεργεσίες  ,διαβάζοντας τα κείμενα του και "μελετώντας" την καλλιτεχνική του πορεία καταλαβαίνει ευθύς αμέσως πως πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό και λογικό άνθρωπο . Το κυριότερο , έχει το θάρρος της  γνώμης του. 
Δεν χωράνε πολλά λόγια για μια τέτοια προσωπικότητα. Σαν επίλογος δυο αποσπάσματα από συνέντευξη του στο περιοδικό ΖΕΝΙΘ :

Η ιδιοφυΐα και η τέχνη συμβαδίζουν με την «τρέλα»;
[... σου υπενθυμίζω ότι τρελός χαρακτηρίζεται ο άνθρωπος που δεν προσαρμόζεται στις επιταγές της κοινωνίας. Αν η κοινωνία που μας περιβάλλει είναι υγιής, τότε ναι, είμαι τρελός. Και αν είναι έτσι, τότε το τελευταίο που εύχομαι είναι να αποθεραπευτώ.


Είναι σημαντικό να αγωνίζεται κανείς για να αλλάξει τον κόσμο;
Όχι, είναι επικίνδυνο και αρχομανές. Φοβάμαι τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι ξέρουν καλύτερα από τους υπόλοιπους τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Το μόνο που είναι σημαντικό είναι να αγωνίζεσαι να αλλάξεις τον εαυτό σου, βασισμένος σε κάποιες ορθολογιστικές αξίες, των οποίων το μοναδικό κίνητρο πρέπει να είναι η αγάπη, η δημιουργία και η ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου